Deze site heeft beperkte ondersteuning voor je browser. Wij raden je aan over te schakelen naar Edge, Chrome, Safari of Firefox.
Op dit moment ben ik met zwangerschapsverlof.
Het atelier is daarom beperkt geopend. Je bent van harte welkom op donderdag en vrijdag van 10-17uur.
Sieraden worden nog steeds verstuurd, maar de verzendtijd is wat langer.

Ik recycle bewust niet.

Oké oké, kleine nuance, ik recycle juist zoveel mogelijk en probeer zo duurzaam en bewust mogelijk te leven. Maar bij het inkopen van goud en zilver kies ik bewust zo min mogelijk voor goud en zilver dat gerecycled is.

Goud is een materiaal dat, zeker in onzekere tijden, zijn waarde behoud. Zolang er goud in de grond zit zullen mensen er naar blijven mijnen. Helaas maakt het niet uit hoeveel goud we recyclen, aan de basis veranderd het niets.

En daar zit het 'm juist in!
Om echt iets te doen aan de gevolgen dat het mijnen van goud heeft op mens en natuur, moeten we meer doen dan het recyclen van het goud en de bron waar het goud vandaag komt veranderen.

Om te zorgen dat je een compleet beeld hebt, zal ik eerst wat uitleggen over de mijnindustrie en waarom het zo belangrijk is om voor verandering te zorgen.

Mijnbouw

90% van het goud wordt industrieel gedolven. De overige 10% komt uit kleinschalige mijnen, maar in deze mijnen werkt 90% van het totale goudmijnpersoneel. Deze 90% is voor hun levensonderhoud afhankelijk van dit werk, dit zijn 150 miljoen mensen, mijnwerkers en hun families. Ze wonen vaak in afgelegen gebieden en zitten in het verdomhoekje van de samenleving; ze zijn zo een eenvoudig doelwit voor bendes.

De mijnwerkers werken onder hele slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid is geen uitzondering, er zijn veel illegale mijnen en er wordt niet gekeken naar de schade die de mijnbouw aanricht aan het milieu.

Het is een systeem waar ze in vast zitten, zonder scholing en slechte of geen gezondheidszorg. Dit systeem kan doorbroken worden wanneer een mijn overstapt naar een Fairmined certificering.

Fairmined

Gecertificeerde mijnen krijgen gegarandeerd een eerlijke prijs voor hun goud. Hier bovenop ontvangen ze per kg verkocht goud een premie van 4000 USD.
Deze premie wordt geïnvesteerd in het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden. Bijvoorbeeld voor onderwijs, een veiligere werkomgeving of projecten voor de gehele gemeenschap.

In mijnen met een licentie komt geen kinderarbeid voor, ook zijn deze mijnen beter voor het milieu. Dit laatste komt door een veiligere omgang met en minder gebruik van chemicaliën.
In andere mijnen wordt bijvoorbeeld kwik gebruikt om het goud te kunnen scheiden, dit spoelt vervolgens de natuur in en is erg schadelijk. Dit tast namelijk ook de watervoorziening aan. In mijnen met een licentie wordt dit niet gebruikt.
Daarnaast hebben de mijnwerkers toegang tot een netwerk van mijnwerkers, ervaren bondgenoten en organisatie voor de mijnbouw.

Illegaal goud kan een week na het delven al verkocht worden als gerecycled goud, het is dan ook totaal niet duidelijk waar dit goud vandaan komt, Fairmined goud is volledig traceerbaar, alles wordt geregistreerd!

Missie

Het is mijn missie om de wereld een beetje mooier te maken en daarom ben ik officieel licentiehouder bij Fairmined. Ik geloof erin dat als we voor verandering willen zorgen, we dit bij de basis aan moeten pakken. Fairmined zorgt voor verbinding tussen de mooie betekenis van sieraden en de bron waar het vandaan komt. Door te kiezen voor Fairmined goud wordt jouw sieraad nog waardevoller.

                                         Fairmined. Licensed brand

Bron: www.fairmined.org

Laat een reactie achter

Let op! Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.